TT NDT enska creditannukkapakarinen web 2
Näytä valokuvaaja

Taide, tiede ja aktivismi samassa tilassa

Taide, tiede ja aktivismi samassa tilassa

UUTISET Artikkeli

Voiko taide antaa kimmokkeen aktivismiin? Tanssin talo ja Puistokatu 4 järjestivät Figures in Extinction -esitysten 8.-11.4.2025 yhteydessä tilaisuuden, jossa pohdittiin taiteen, tieteen ja aktivismin välisiä yhteyksiä ja mahdollisuuksia. Tilaisuus kokosi yhteen aiheen parissa työskenteleviä taiteen tekijöitä, tutkijoita ja ajattelijoita.

Lähtökohtana oli kysymys siitä, mitä taide voi tehdä ilmastokriisin kaltaisten suurten kysymysten äärellä. Alustuksista vastasivat Puistokatu 4:n alumni, tutkija-taiteilija Sonja Salomäki, Tanssin talon ohjelmapäällikkö Mikael Aaltonen ja Espoon Teatterin taiteellinen johtaja Jussi Sorjanen.

Aktivismitaide keskustelunavauksena

Sonja Salomäki, joka on tutkinut ilmastoaktivismitaiteen vaikuttavuutta, nosti esiin havaintojaan siitä, kuinka ristiriitaisesti vaikuttamaan pyrkivä taide voidaan ottaa vastaan taidekentällä. Vaikka oletuksena oli, että ala olisi avoin rohkeallekin ilmastotaiteelle, osoittautui, että yhdistelmä vaikuttavuudesta, aktivismista ja ilmastokriisistä saatetaan kokea liian painostavana tai jopa ”ojentavana”.

Salomäki itse ajattelee aktivismia ennen kaikkea keskustelun avaamisena – vaatimuksena vallankäyttäjille, ei niinkään kanssaihmisille. Hänen mukaansa taidekentällä saattaa esiintyä tarvetta korostaa taiteen vapautta niin voimakkaasti, että yhteiskunnalliset kysymykset jäävät helposti ulkopuolelle. Silti juuri siksi, hän painottaa, kaikenlaiselle taiteelle pitäisi olla tilaa – myös sellaiselle, joka ottaa kantaa ja yrittää muuttaa maailmaa.

Jussi Sorjanen pohti alustuksessaan, miten taide voi paitsi sisältöjen, myös tekotapojen kautta lähestyä kestävän tulevaisuuden kysymyksiä.

Puistokatu 4 toiminnanjohtaja Minttu Jaakkola

Taide vaihtoehtoisena ilmastoviestintänä

Tilaisuudessa nousi esiin myös näkökulma taiteesta vaihtoehtoisena ilmastoviestinnän muotona. Taide ei tarjoa valmiita vastauksia, mutta se voi tuoda esiin tunteita ja kysymyksiä, joita faktat eivät tavoita. Se voi olla ameebamaista, kompleksista ja sekavaa – aivan kuten ilmastonmuutoskin. Taiteen kautta voidaan käsitellä kuolemaa, eksistentiaalisia pelkoja ja henkilökohtaisia kokemuksia ilmastonmuutoksesta. Tällainen taide ei ainoastaan viesti, vaan myös pysäyttää.

"Tietoa ja numeerista dataa on maailmassa aivan valtavasti. Kuitenkaan päätöksiä ei tehdä sen mukaisesti, että saataisiin kestävää yhteiskuntaa rakennettua sopiviin rajoihin. Silloin jäljelle jää tunteellinen stimulaatio, johon tiede ei taivu mutta taide on omiaan siihen. Tiede on täynnä loistavia aiheita, joita taide pystyy sitten kanavoimaan uudella tavalla. Moni on kyllästänyt itsensä uutisilla luonnon tilasta ja miten kestämätöntä elämäntapaa täällä eletään. Tällainen tanssiesitys voi antaa aiheeseen uuden kulman monille."

- Ossi Laaksamo, väitöskirjatutkija

Toimittaja Mii Vuorensalmi

Puistokatu 4 toiminnanjohtaja Minttu Jaakkola esityksestä

Esitykset olivat osa Tanssin talon merkittävien kansainvälisten vierailujen sarjaa, jota tukee Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Tilaa uutiskirje

Liity Tanssin talon ystävien joukkoon