Rakennushanke

Hankesuunnitelma on valmis - Tanssin talo etenee kohti rakentamista

Tanssin talon uudisrakennusosa tulee Kaapelitehtaan päätyyn, ja Kaapelitehtaan remontin myötä kulttuurikeskittymän sisäpiha katetaan. Muun muassa nämä selviävät 16.3. julkistetusta hankesuunnitelmasta. Seuraavassa kerromme, miten rakennusprojekti on edennyt ja mitkä ovat sen seuraavat askeleet.

Kun Tanssin talo vuoden 2015 joulukuussa sai sinetin Helsingin kaupungilta ja valtiolta, yhdistyksessä ja tanssin kentällä oli tehty töitä talon eteen jo vuosikausia.

Ensimmäinen selkeä askel konkreettisen rakennuksen suuntaan oli vuonna 2012 toteutettu strateginen tilaohjelma, jossa kartoitettiin, millaisia tiloja tanssin kenttä tarvitsisi ja millaisia tiloja taloon olisi mahdollista toteuttaa. Tanssin talo ry tilasi työn JKMM Arkkitehdeiltä.

Vuonna 2013 Helsingin kaupungin Tilakeskus teetti tilaohjelman pohjalta tarveselvityksen, jossa selvitettiin talon eri sijoitusvaihtoehtoja. Olemassa olevien rakennusten kartoituksen jälkeen päädyttiin Kaapelitehtaaseen sopivimpana vaihtoehtona. Tämän jälkeen tehtiin ensimmäiset kustannuslaskelmat rakennushankkeen hinnasta ja päästiin hakemaan hankkeelle rahoitusta.

Kun Tanssin talon rakentamisesta päätettiin joulukuussa 2015, työ talon eteen ei suinkaan loppunut – oikeastaan se vasta alkoi.

Tammikuussa 2016 Tanssin talo ry ja talon rakennuttajana toimiva Kiinteistö Oy Kaapelitalo aloittivat perinpohjaisen hankesuunnitteluvaiheen yhdessä jo tarveselvityksessä mukana olleen JKMM Arkkitehtien Teemu Kurkelan sekä Kaapelitehtaan sopimusarkkitehdin, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin Pia Ilosen kanssa. Rakennuttajakonsultiksi valittiin Haahtela-rakennuttaminen Oy.

– Olemme käyttäneet paljon aikaa eri toimintojen ja esimerkiksi logistiikan suunnitteluun. Hankesuunnittelussa on kuultu ja osallistettu muun muassa tanssin, tekniikan, logistiikan, ravintolapalvelujen ja tapahtumajärjestäjien asiantuntijoita. Lisäksi on haastateltu kulttuuritalojen ja teattereiden henkilöstöä eri puolella Suomea ja otettu oppia jo toteutetuista tila- ja toimintamalleista, Tanssin talon toiminnanjohtaja Hanna-Mari Peltomäki sanoo.

– Haluamme varmistaa, että Tanssin talosta tulee tanssin eri muotoja mahdollisimman monipuolisesti palveleva kokonaisuus. On ollut todella hienoa ja opettavaista olla mukana moniammatillisessa suunnittelutyöryhmässä, jossa jokaisen osaamista on kuultu ja arvostettu.

 

Avainsanana toiminnallisuus

Viimeisen vuoden aikana on käännetty kaikki kivet – siis selvitetty kaikki mahdolliset vaihtoehdot Tanssin talon tilojen sijoittumiselle Kaapelitehtaalle.

Se ei ole ollut ihan helppo tehtävä, sillä uudisrakennus itsessään on jo iso uusi kokonaisuus, jonka on loksahdettava luontevasti osaksi jo valmista kulttuurikeskittymää. Kaapelitehtaalla on ennestään 250 vuokralaista ja monenlaisia tarpeita, jotka on pitänyt ottaa suunnittelussa huomioon.

Huhti-elokuussa 2016 rakennuttajakonsultit toteuttivat yli 20 työpajaa, joissa osallistettiin Kaapelitehtaan eri vuokralaisryhmiä ja toimijoita sekä tanssialan toimijoita. Arkkitehdit puolestaan tutkivat 21 variaatiota Tanssin talon tilojen sijoittelusta.

– Yhtenä vaihtoehtona oli jopa nostaa talo Kaapelitehtaan kolmanteen kerrokseen sisäpihan ylle. Kaikki vaihtoehdot on käyty läpi, Kiinteistö Oy Kaapelitalon toimitusjohtaja Kai Huotari sanoo.

Lopulta logistinen ja toiminnallinen realismi tarjosivat kuitenkin uudisrakennuksen osalta vain yhden vaihtoehdon – sijoittamisen Kaapelitehtaan koillispäätyyn.

Tilojen toimivuutta on katsottu Tanssin talon ja koko Kaapelitehtaan kokonaisuuden näkökulmasta. Kaapelitehdas investoi Tanssin talon rakennushankkeeseen noin kahdeksan miljoonaa euroa.

– Olemme tekemässä maailman parasta Tanssin taloa ja entistä parempaa Kaapelitehdasta. Tämä on Kaapelitehtaalle valtava mahdollisuus, jollaista ei tule toista kertaa, Huotari sanoo.

Uudistuksen myötä muun muassa Kaapelitehtaan sisäpiha katetaan ja osa siitä tulee olemaan lämmintä tilaa.

– Sisäpihan kattamisesta on tullut jo aiemmin paljon toiveita. Tähän asti se on ollut lähinnä autojen käytössä, Huotari sanoo.

Lisäksi Kaapelitehtaan toimijoille tulee muun muassa yhteinen aulatila, lipunmyynti ja kauppa.

– Avainsana koko ajan on ollut toiminnallisuus, Huotari sanoo.

Toiminnallisuuden näkökulmasta hankesuunnittelussa on konsultoitu useita eri alojen ammattilaisia.

Teknisenä asiantuntijana suunnittelussa toimineen Kuopion kaupunginteatterin käyttöpäällikkö Juha Westmanin mukaan Tanssin talo tulee teknisiltä ominaisuuksiltaan olemaan vierailunäyttämöistä Suomen parhaimmistoa.

– Tarkoituksena on tehdä Tanssin talosta toimintamalliltaan ja teknisiltä valmiuksiltaan jotain sellaista, jota maassamme ei vielä ole nähty, mutta on paljon kaivattu, Westman sanoo.

Uudisrakennusosaan tulee iso sali 700 katsomopaikalla ja vaativampaankin teokseen soveltuvalla näyttämöllä. Tilan teknisenä etuna on muun muassa näyttämötorni, jossa on ripustusmahdollisuus raskaammille kuormille, kuten videoseinille, sekä nopeita, teatterityyppisiä tankonostimia.

Katsomorakenne on liikuteltava ja sen voi tarvittaessa poistaa vaikka kokonaan. Uudisrakennuksessa on myös näyttämön kokoa vastaava harjoitussali, sivunäyttämö ja tukitiloja.

Myös 250-paikkaiseen Pannuhalliin tulee täysin muunneltavissa oleva katsomo. Lisäksi taloon tulee ravintola sekä salien väliin sijoittuva tapahtumatori.

 

Kevään aikana keskusteluja eri toimijoiden kanssa

Vuonna 2017 suunnittelutyö jatkuu edelleen. Seuraava vaihe on rakennussuunnittelu, jossa paneudutaan vielä tarkemmin toiminnallisiin yksityiskohtiin.

– Hankesuunnitelma on vasta suunnitelma. Uudisrakennuksen sijainti on lyöty lukkoon ja sisäpiha katetaan, mutta monia asioita on vielä auki ja työstettävänä, Huotari sanoo.

Kevään aikana järjestetään useita työpajoja liittyen Kaapelitehtaan toimintakonseptin, kuten aulapalvelujen ja toiminnallisen synergian, kehittämiseen. Tanssin talon oman palvelutuotannon osalta järjestetään työpajoja teknisen tuotannon, ravintolapalvelujen ja markkinointiviestinnän näkökulmasta. Lisäksi Tanssin talon sisältöjen osalta jatketaan muun muassa vuosikellon ja kumppanuusmallien kehittämistä.

Samaan aikaan eri toimijoiden kuulemisen kanssa viedään eteenpäin Tanssin talon arkkitehtuurista ilmettä. Sen työstämistä jatketaan JKMM Arkkitehtien ja Arkkitehti- ja muotoilutoimisto Tallin kanssa.

– Meillä on dream team koolla. JKMM oli mukana jo tarveselvitysvaiheessa ja on yksi Suomen huipputoimistoja. Tallin Pia Ilonen puolestaan on ollut täällä ensimmäisten joukossa pelastamassa Kaapelitehdasta jo 25 vuotta sitten. Hän tuntee kokonaisuuden hyvin, Huotari sanoo.

– Yhteistyö arkkitehtien kanssa on toiminut loistavasti ja he ovat kuunnelleet meitä ja tanssin toimijoita. Heidän kanssaan pääsemme etenemään sulavasti.

Syksyllä 2017 asemakaavan muutosehdotus on tarkoitus viedä kaupunkisuunnittelulautakuntaan, josta se etenee valtuustoon. Huotari arvioi, että kaavan vahvistus voisi olla mahdollinen loppuvuodesta 2017 tai alkuvuodesta 2018.

Jos kaikki menee aikataulun ja suunnitelmien mukaan, varsinainen rakentaminen aloitetaan kesällä 2018. Ovensa upouusi Tanssin talo avaa kesän 2020 tietämillä.

Kiinteistö Oy Kaapelitalon tiedotteen ja hankesuunnitelman kokonaisuudessaan löydät tästä linkistä.

 

Rakennushankkeen aikajana:

2012 Strateginen tilaohjelma (Tanssin talo ry, toteuttajana JKMM Arkkitehdit)

2013 Tarveselvitys (Helsingin kaupungin Tilakeskus)

2015 Tanssin talon rakennuttamispäätös syntyy. Puitesopimus allekirjoitetaan 18.12.2015. Allekirjoittajina Tanssin talo ry, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Kiinteistö Oy Kaapelitalo ja Helsingin kaupunki.

2016 Hankesuunnitelma käynnistyy. Selvitetään mm. tilojen eri sijoitusvaihtoehdot Kaapelitehtaan kokonaisuudessa

2017 Rakennussuunnittelu ja asemakaavan muutostyö alkavat. Eri toimijoiden ja asukkaiden kuulemiset.

2018 Alkuvuodesta asemakaavan vahvistus. Kesällä rakennustyöt käyntiin.

2020 Talo avaa ovensa

Tilaa uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen annat luvan merkitä tietosi Tanssin talon markkinointirekisteriin.
Tietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille. Tanssin talon tietosuojalauseke.